Syarikat Malaysia yang menanam sayuran di pusat membeli-belah ini ingin rombak rantaian bekalan makanan

Syarikat Malaysia yang menanam sayuran di pusat membeli-belah ini ingin rombak rantaian bekalan makanan

travel blog images

travel blog

Apabila Shoma Tsubota memberitahu pelanggan beliau bahawa sayur-sayuran yang dijualnya telah ditanam di pusat membeli-belah, mereka biasanya terkejut.

RNG is a system. operation Principles used for สมัครสมาชิก SLOTXO randomization This system is controlled by intelligent software.

“Mereka kata inilah kali pertama mereka mendengar perkara begitu. Kami sering mendapat reaksi sedemikian. Mereka tidak tahu bahawa sayur-sayuran boleh tumbuh subur di bawah cahaya lampu pusat membeli-belah,” ujar beliau kepada CNA.

Terletak di Encorp Strand Mall di Petaling Jaya, ladang menegak Farmy yang dikendalikan Tsubota mengisi ruang seluas 1200 kaki persegi dan bersebelahan dengan sebuah gymnasium.

Ladang sayuran secara menegak dalam bangunan sudah agak lama wujud di Malaysia. Namun, Farmy dipercayai adalah kebun pertama di Malaysia yang terletak di dalam sebuah pusat membeli-belah.

"Kami mahu mengganggu dan memperbaiki rantaian bekalan makanan tradisional di Malaysia," kata Tsubota, salah seorang pengarah Farmy.

Terdapat lima rak tanaman yang panjangnya sehingga 18 kaki. Setiap rak ditanam dengan tujuh lapisan sayur-sayuran.

Antara hasil tanamannya termasuklah kale, daun selasih, daun sawi, daun salad wasabi, bok choy, batang putih dan sayuran mikro.

Jika beroperasi pada kapasiti penuh, ladang ini boleh menghasilkan 1.5 tan sayur-sayuran berdaun setiap bulan, yang menurut Tsubota adalah setara dengan hasil tanaman daripada satu ekar tanah yang menggunakan kaedah tradisional.

"Dalam tempoh 30 tahun kelak, kita perlu menghasilkan 70 peratus lebih banyak makanan secara mampan berbanding apa yang kita lakukan sekarang," kata beliau sambil menukil anggaran pada tahun 2010 oleh Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) yang di bawah naungan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).


KERAPUHAN RANTAI BEKALAN MAKANAN
Tsubota, 33 tahun, telah memulakan perniagaan sewa kereta mewah pada tahun 2019. Bagaimanapun, perniagaannya terjejas teruk akibat COVID-19, yang menyaksikan sekatan pergerakan dikenakan di Malaysia sejak Mac 2020.

“Ia berjalan dengan baik tetapi apabila sekatan pergerakan dikenakan, tiba-tiba pendapatan langsung tiada. Pada masa itulah saya benar-benar mula memikirkan tentang pertanian,” kata Tsubota, yang pernah bekerja sebagai konsultan bagi firma-firma perkhidmatan penempatan semula untuk warga asing.

Dan ketika pandemik itu mengganas, beliau dan dua rakan kongsi menyedari betapa rapuhnya rantaian bekalan makanan, terutama sekali dari segi bagaimana Malaysia terlalu bergantung kepada hasil import.


PERSEKITARAN TANAMAN “SEMPURNA”
Tsubota berkata perladangan dalam bangunan membolehkan mereka mewujudkan persekitaran yang hampir sempurna untuk menanam sayur-sayuran, dengan menghapuskan risiko yang datang dalam bentuk cuaca yang tidak dapat diramalkan, makhluk perosak dan penyakit tanaman.

“Hujan atau panas, kami boleh menanam sayur-sayuran 365 hari setahun,” katanya.

Beliau berkata seluruh proses penanaman menggunakan ruang, tenaga buruh dan air yang lebih sedikit berbanding dengan perladangan konvensional.


Add to your subscriptions feed

travel blog images
Leave a Comment:

Or Sign Up To Leave A Comment

To notify a previous commenter, mention their user name: @peter or @peter-smith if there are spaces.


Create Your Free Travel Blog

Join others and Track That Travel

Track That Travel

travel blog, free travel blog travel blog, free travel blog travel blog, free travel blog

® 2018 Track That Travel